Tähystykset

Virtsarakon tähystys eli kystoskopia

Alavatsan oireet voivat liittyä alempien virtsateiden sairauksiin. Epäiltäessä virtsarakon sisäistä ongelmaa suoritetaan usein ultraäänintutkimus, mutta vielä tarkempi tutkimus on geelipuudutuksessa tehtävä virtsaputken ja virtsarakon tähystys. Tutkimus on kivuton ja kestää noin 20 minuuttia.

Emättimen ja ulkosynnytinten tähystys eli kolposkopia

Tutkimus suoritetaan mm. etsittäessä syytä ulkosynnytinten, emättimen tai kohdunsuun pitkäaikaiseen kutina-, kirvely- tai kuivuusongelmaan – toisinaan taustalta löytyy valkojäkälä tai punajäkälä, joiden oireita voidaan lääkehoidoilla lievittää. Myös ulkosynnytinten, emättimen ja kohdunkaulan syövän esiasteiden tutkimuksessa kolposkopia on aiheellinen. Tutkimuksen yhteydessä otetaan yleensä koepaloja.

Peräsuolen tähystys eli anoskopia

Tutkimuksen aiheita ovat kirkas verenvuoto peräaukosta tai kipu ulostaessa. Sisäisten tai ulkoisten peräpukamien olemassaolo halutaan selvittää. Sisäiset pukamat voidaan usein samalla hoitaa ns. kumilenkkiligatuurahoidolla (Barronin ligatuura). Ulkoiset pukamat hoidetaan kirurgisesti leikkaussalissa. Peräaukon haavaa eli fissuuraa pyritään hoitamaan ensin lääkehoidolla ja ruokavaliolla, eikä anoskopiaa yleensä akuuttivaiheessa tehdä.

Kohduntähystys

Tutkimuksen aiheena on gynekologinen vuotohäiriö. Selvitettäessä poikkeavaa emätinverenvuotoa voidaan joskus epäillä kohtuontelon polyyppia tai myomaa, jolloin kohdun tähystäminen antaa lisätietoa. Toimenpide suoritetaan kohdunkaulan puudutuksessa ja on kivuton.